Το «Κρίση είναι, θα περάσει» είναι ένα θεατρικό έργο για την επιληψία, που προσπαθεί με χιούμορ να κομίσει γνώση και να απομακρύνει τον φόβο και την προκατάληψη γι’ αυτήν την ιδιαίτερη νευρολογική κατάσταση.

Η αρχική σύλληψη του έργου ανήκει στον Πέτρο Αλατζά, με την αιφνίδια απώλεια του το 2017, τα ινία ανέλαβε ο Αναστάσιος Μπονάκης (Νευρολόγος – Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ) που με τη βοήθεια του ηθοποιού Άγη Εμμανουήλ ολοκλήρωσαν το σενάριο και το θεατρικό ανέβηκε στο θέατρο «Σταθμός» το 2018, καθώς και σε αρκετά σχολεία της Αττικής. Πέρα από την παρουσίαση του θεατρικού έργου, η πρακτική της ομάδας περιλαμβάνει και τη διενέργεια διαλόγου ανάμεσα στους μαθητές και σε επιστήμονες με εξειδίκευση στον τομέα της επιληψίας, διότι έτσι δίνεται η δυνατότητα να απαντηθούν άμεσα οποιαδήποτε ερωτήματα γεννηθούν και να γίνει κτήμα των εφήβων η γνώση που αντλούν από την παράσταση. Αυτό έχει διδάξει η εμπειρία της ομάδας με την παράσταση Τι θα γίνει, θα κοιμηθούμε απόψε;, την οποία παρακολούθησαν περίπου 4.000 μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Η ιδέα βασίζεται στον παραλληλισμό της επιληπτικής κρίσης με την κρίση μιας κοινωνίας. Όπως οι ανθρώπινες κοινωνίες παράγουν κρίσεις, έτσι και ο εγκέφαλος παράγει τις δικές του. Η λύση υπάρχει πάντα στη γνώση. Όπως μια κοινωνία σε κρίση καλείται να μάθει τι την έφερε σε αυτή, έτσι και ο εγκέφαλος θα κληθεί να μάθει για τις δικές του κρίσεις. Η Σίντυ (συνδεσμικός νευρώνας) αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να ενώσει τους λοβούς του εγκεφάλου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις επιληψίας που μόλις έπαθαν.

This image has an empty alt attribute; its file name is κριση-ειναι-3-1.png

Λίγα λόγια για το έργο:

Βρισκόμαστε στον εγκέφαλο του δεκαεξάχρονου Ιάσονα, τη στιγμή που παθαίνει για πρώτη φορά κρίση επιληψίας. Λίγες στιγμές μετά και αφού έχει συνέλθει από το σοκ, ο Μέτωψ (ο Μετωπιαίος Λοβός του), αναθέτει στη Σίντυ(Συνδεσμικό νευρώνα), να επισκεφτεί τρεις λοβούς και δύο νευροδιαβιβαστές, ώστε να εξιχνιάσει τα αίτια της κρίσης, να τους ενημερώσει για τη νέα τάξη πραγμάτων και ταυτόχρονα να τους αφυπνίσει και να τους συμφιλιώσει. Η κρίση, φαίνεται πως έχει δημιουργήσει αποστάσεις και ανταγωνισμούς, έχει οδηγήσει σε εσωστρέφεια, οξύτητα και εμμονές… Έτσι λοιπόν, ο Κροταφικός λοβός ή Κροτ, έχει μετατρέψει την αρμοδιότητα του να “ντύνει” με συναίσθημα τις σημαντικές οπτικές στιγμές, σε εμμονή να κατακτήσει το Νόμπελ λογοτεχνίας. Ο Βρεγματικός λοβός ή Βρεγματικούλης, την ικανότητα αναγνώρισης εξωτερικών ερεθισμάτων σε υπερευαισθησία που οδηγεί σε διαρκή πανικό κι ο Ινιακός λοβός ή Ίνι, την με οξυδέρκεια οπτική σύνδεση του έξω κόσμου με τον εσωτερικό, σε απόλυτη μυστικοπάθεια και καχυποψία. Τέλος, οι δύο νευροδιαβιβαστές, τα “αδερφάκια”, το γαμα άμινο βουτυρικό ή Γκάμπα και το Γλουταμικό ή Γλούτης, έχουν μετατρέψει ο μεν πρώτος την ικανότητά του να καταστέλλει λειτουργίες του σώματος όποτε αυτό είναι απαραίτητο, σε απόλυτη νωθρότητα και ο δεύτερος, την αποστολή του να διεγείρει το σώμα, σε απόλυτη υπερδιεγερσιμότητα… Θα καταφέρει η Σίντυ να φέρει εις πέρας την αποστολή, να μονοιάσει τους “συναδέλφους”; Θα βρει απάντηση στο ερώτημα αν η κρίση χάλασε τη σχέση τους ή η αλαζονεία και η έλλειψη συνεργατικότητας ήταν που έφερε την κρίση; Μπορούν η φρόνηση, η ομόνοια, η συναδέλφωση να νικήσουν μια κρίση και κατ’ επέκταση οποιαδήποτε μορφή κρίσης; Τέλος, θα προλάβουν τα μέλη του εγκεφάλου να θεραπεύσουν την κρίση πριν ξεκινήσει η φαρμακευτική θεραπεία, πριν εισέλθει ο … εξωτερικός παράγοντας; Και μέσα σε όλα αυτά.. .ποιος ο ρόλος της … Τζίνας της ξανθιάς;

This image has an empty alt attribute; its file name is 43184108_2142111556004806_4093162983377600512_o-724x1024.jpg

Συντελεστές Παράστασης:
Κείμενο: Αναστάσιος Μπονάκης, Πέτρος Αλατζάς
Επιμέλεια κειμένου- Σκηνοθεσία: Άγης Εμμανουήλ
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Άγης Εμμανουήλ (Μέτωπας, Ίνι, Κροτ, Gaba, Γλούτης)
Μαρία Σαρέλη (Σίντυ ή Συνδεσμικός νευρώνας)

Σκηνικά: Μαντώ Ψυχουντάκη
Κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη
Βίντεο – Φωτογραφία: Παντελής Ζαχαρόπουλος
Τεχνικός: Όλγα Τσαχτσίρη

Tο θεατρικό έργο Κρίση είναι θα περάσει στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Μια συνέντευξη με τον δημιουργό του έργου.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *